Практично кожен майстер
користується своїм унікальним рецептом тіста, тому сьогодні ми запропонуємо
відразу кілька рецептів. Всі рецепти гарні, але кожен гарний по-своєму. Один
більше підійде для дрібних виробів, інший - для великих, третій годиться для роботи
з дітьми. Поекспериментувавши з різними компонентами, ви зможете визначитися з
оптимальною рецептурою.
Рецепти солоного тіста
Практично кожен майстер
користується своїм унікальним рецептом тіста, тому сьогодні ми запропонуємо
відразу кілька рецептів. Всі рецепти гарні, але кожен гарний по-своєму. Один
більше підійде для дрібних виробів, інший - для великих, третій годиться для роботи
з дітьми. Поекспериментувавши з різними компонентами, ви зможете визначитися з
оптимальною рецептурою.
Рецепти солоного тіста
Перший варіант: універсальне тісто
1 склянка солі
1 склянка пшеничного борошна
1 ст.л. рослинної олії
півсклянки води
У велику миску всипаємо склянку солі і
склянку борошна. Перемішуємо ложкою. Вливаємо півсклянки води і столову ложку
рослинної олії. Перемішуємо ложкою і вимішуємо руками до однорідного стану, як
і звичайне тісто. Щоб маса вийшла більш пластичної, воду замінюємо киселем з
крохмалю. Для приготування киселю столову ложку крохмалю розчиняємо в 1/2
склянки холодної води. У маленькій каструльці ще один стакан води доводимо до
кипіння. Помішуючи, вливаємо в киплячу воду розчин крохмалю. Коли вміст
каструльки стане прозорим і загусне, вимикаємо вогонь, даємо киселю охолонути,
а потім замість води додаємо його до суміші борошна з сіллю.Якщо тісто вийде
занадто м'яким, на дні миски змішуємо столову ложку солі зі столовою ложкою
борошна. Притискаємо ком тесту до суміші і замішуємо. При необхідності
повторюємо процедуру.
Другий
варіант: солоне тісто для простих моделей
200 грам борошна
200 грам солі
125 мілілітрів води
2 столові ложки клею для простих шпалер
(перш ніж додати в тісто, клей необхідно розвести в теплій воді до консистенції
сметани)
1 склянка солі
1 склянка пшеничного борошна
1 ст.л. рослинної олії
півсклянки води
У велику миску всипаємо склянку солі і
склянку борошна. Перемішуємо ложкою. Вливаємо півсклянки води і столову ложку
рослинної олії. Перемішуємо ложкою і вимішуємо руками до однорідного стану, як
і звичайне тісто. Щоб маса вийшла більш пластичної, воду замінюємо киселем з
крохмалю. Для приготування киселю столову ложку крохмалю розчиняємо в 1/2
склянки холодної води. У маленькій каструльці ще один стакан води доводимо до
кипіння. Помішуючи, вливаємо в киплячу воду розчин крохмалю. Коли вміст
каструльки стане прозорим і загусне, вимикаємо вогонь, даємо киселю охолонути,
а потім замість води додаємо його до суміші борошна з сіллю.Якщо тісто вийде
занадто м'яким, на дні миски змішуємо столову ложку солі зі столовою ложкою
борошна. Притискаємо ком тесту до суміші і замішуємо. При необхідності
повторюємо процедуру.
Другий
варіант: солоне тісто для простих моделей
200 грам борошна
200 грам солі
125 мілілітрів води
2 столові ложки клею для простих шпалер
(перш ніж додати в тісто, клей необхідно розвести в теплій воді до консистенції
сметани)
Третій варіант: солоне
тісто для великих моделей
дві склянки борошна
один стакан солі
2/3 склянки води
Може знадобитися трохи більше води, її
кількість залежить від сорту борошна. За щільністю тісто для ліплення має
нагадувати розм'якшений пластилін. Для приготування тіста в гарячу воду
висипаємо сіль, чекаємо, поки сіль повністю розчинитися, а вода охолоне.
Додаємо борошно (цілком підійде і другий сорт) і ретельно вимішуємо тісто.
Четвертий варіант: міцне солоне тісто для
плиток і плат
200 грам борошна
400 грам солі
125 мілілітрів води
2 столові ложки клею для простих шпалер
дві склянки борошна
один стакан солі
2/3 склянки води
Може знадобитися трохи більше води, її
кількість залежить від сорту борошна. За щільністю тісто для ліплення має
нагадувати розм'якшений пластилін. Для приготування тіста в гарячу воду
висипаємо сіль, чекаємо, поки сіль повністю розчинитися, а вода охолоне.
Додаємо борошно (цілком підійде і другий сорт) і ретельно вимішуємо тісто.
Четвертий варіант: міцне солоне тісто для
плиток і плат
200 грам борошна
400 грам солі
125 мілілітрів води
2 столові ложки клею для простих шпалер
П'ятий варіант: солоне тісто для тонких
робіт
300 грам борошна
200 грам солі
2 столові ложки клею для простих шпалер
4 столові ложки гліцерину
Щоб у готовому виробі не попадалися
кристалики, а поверхня вийшла гладкою, сіль для приготування тіста повинна бути
дрібного помелу. Якщо під рукою виявилася тільки велика сіль, перед замісом
тіста його слід перемолоти в кавомолці або розвести зазначеним у рецепті
кількістю води. Краще вибирати недорогі сорти борошна без емульгаторів,
розпушувачів та інших добавок.
Готове тісто обертаємо плівкою, щоб не
пересохло, і на кілька годин відправляємо в холодильник. Це зробить тісто більш
еластичним і під час ліплення з ним буде легше працювати, і воно не буде
ламатися з боків.
300 грам борошна
200 грам солі
2 столові ложки клею для простих шпалер
4 столові ложки гліцерину
Щоб у готовому виробі не попадалися
кристалики, а поверхня вийшла гладкою, сіль для приготування тіста повинна бути
дрібного помелу. Якщо під рукою виявилася тільки велика сіль, перед замісом
тіста його слід перемолоти в кавомолці або розвести зазначеним у рецепті
кількістю води. Краще вибирати недорогі сорти борошна без емульгаторів,
розпушувачів та інших добавок.
Готове тісто обертаємо плівкою, щоб не
пересохло, і на кілька годин відправляємо в холодильник. Це зробить тісто більш
еластичним і під час ліплення з ним буде легше працювати, і воно не буде
ламатися з боків.


Немає коментарів:
Дописати коментар